top of page

Ska man betala handpenning? Ja, för att boka ditt bröllopsdatum ska 25% av valt paketpris vara betalt i handpenning för säkerställa att fotograferingen kommer genomföras. Betalning kan göras via swish eller bank-giro. Du skriver då namn och bröllopsdatum i meddelandefältet så skriver jag in er i kalendern. Fram tills dess att handpenningen kommit in är det öppet för andra att boka före er.

Kan man ändra paket efteråt? Har ni bokat ett mindre paket men tänkt efter och vill förlänga min tid med er så hör av er med detsamma. Det kan vara så att jag får fler uppdrag inbokade samma dag så jag kan inte garantera att jag är tillgänglig. Är jag tillgänglig så behöver ni inte betala någon extra handpenning utan jag korrigerar det på fakturan efteråt.

När kommer fakturan? Jag brukar vanligtvis skicka fakturan när jag börjar jobba med bilderna. Jag har 14 dagars betalningskrav med en påminnelseavgift på 60kr vid första förfallna betaldatumet,  10% på hela beloppet vid andra förfallodatumet innan det skickas till inkasso.

Ang GDPR. Dina personuppgifter har jag endast i syfte att hålla kontakten med er för fotografiska syften och distrubutionsärenden. Jag har ingen rätt eller lust att sälja dem vidare. Ni kan när som helst begära att få veta vilka personuppgifter jag har. Bilderna har jag rätt att använda på min hemsida, sociala medier och i övrig annonsering för att gagna min firma. Självklart frågar jag er först om det är ok.

Vad gör vi om det regnar? Det är alltid bra att ha en reservplats att vara på om det regnar. Kanske finns det ett tak vi kan hålla oss under eller om det bara duggar kan ni stå under ett paraply vilket blir magalöst vackert. Att ta bröllopsporträtt vid ett kyrkofönster eller porten är också ett alternativ om det inte blir såsom det först var tänkt.

Vad händer om Bröllopet ställs in eller vi har valt en annan fotograf? Då behåller jag handpenningen för förlorat arbete.

Vad händer om jag som fotograf blir sjuk? Om jag skulle bli tvungen att avsäga mig uppdraget pga sjukdom eller familjetragedi så återbetalas givetvis handpenningen. Jag har ett stort nätverk av duktiga fotografer vid min sida så jag kommer hjälpa er att få fram en fotograf till ert bröllop.

Vad är det här med upphovsrätt? Jag som bildernas upphovsman äger bildrättigheterna, upplåtelserätt och rätten att sälja dem vidare. Självklart så upplåter eller säljer jag dem inte vidare utan att ha först pratat med er. Jag har rätten att dela mina bilder i sociala medier samt på min webbplats och i annonseringsyfte för firman. Ni har publiceringsrätt till alla bilderna för att dela på sociala medier med förutsättning att det tydligt står att Fotograf Christoffer Norgren är fotograf/upphovsman. Ni som bildköpare äger inte rättigheterna att sälja eller upplåta dem till tredjepart i kommersiellt syfte i tryck eller webb. Görs detta ändå utan min vetskap eller samtycke och jag sedan får reda på det har jag rätt att erhålla dubbel ersättning av tredjepart samt kräva skadestånd med grund i upphovsrättslagen. Bilderna får inte redigeras eller beskäras och sedan publiceras offentligt med uppsåt att förstöra upphovsmannens verk och rykte.

bottom of page